SHPËRNDAJE

Frymëmarrja paradoksale është termi për një shenjë të shqetësimit të frymëmarrjes që shoqërohet me dëmtimin e strukturave të përfshira në frymëmarrje.

Për të kuptuar rëndësinë e frymëmarrjes paradoksale, është e rëndësishme të dini pse është paradoksi në radhë të pare shkruan verywellhealth.

Frymëmarrja paradoksale shpesh quhet dhe shpirti paradoksal, që i referohet një shenje të rrallë të vuajtjes së frymëmarrjes ose të dështimit të frymëmarrjes që në thelb duket si e kundërta e asaj që dikush mund të priste gjatë frymëmarrjes.

Frymëmarrja paradoksale i referohet ndryshimeve në mekanikën e frymëmarrjes, e cila është ventilim sesa frymëmarrje.

Simptomat

Shpirti paradoksal është një shenjë apo simptomë në vete. Trauma mund të shkaktojë lëvizje në mes të murit të gjoksit ose mbrapa që nuk përputhen me atë që po ndodh përgjatë pjesës tjetër të murit të gjoksit. Shkaqet mjekësore të frymëmarrjes paradoksale kanë më shumë gjasa që të çojnë në një lëvizje “anësore” midis murit të barkut dhe murit të kraharorit kur pacienti të marrë frymë.

Shkaqet

Tradicionalisht, një traumatik dhe një shkak mjekësor i atribuohet frymëmarrjes paradoksale. Pothuajse çdo shkak i gulçimit, megjithatë, mund të çojë pacientin të shfaqë frymëmarrje paradoksale nëse është mjaft e ashpër.

Diagnoza

Frymëmarrja paradoksale zakonisht mund të vihet në sy vizualisht. Një mjek mund të kryejë një sërë testesh, duke përfshirë rrezet X, testet e imazhit, ultratinguj dhe testet e gjakut për të diagnostikuar gjendjen themelore.

Mjeku duhet të e sheh se sa oksigjen po kalon në mushkëritë tuaja, meqë frymëmarrja paradoksale tregon një rënie në sasinë e ajrit që është në gjendje të lëvizë nëpër rrugët e frymëmarrjes.

Trajtimi

Trajtimi më i rëndësishëm në të gjitha rastet e frymëmarrjes paradoksale përfshin kthimin e shkakut rrënjësor, i cili bëhet vetëm në departamentin e urgjencës. Kjo mund të përfshijë përdorimin e një maskë oksigjeni, duke ndrequr çdo dëmtim në gjoks dhe / ose duke rivendosur një rrugë të qartë në rrugët e frymëmarrjes për t’u siguruar që frymëmarrja normale të rivendoset.