SHPËRNDAJE

Dy super-kompjuterët më të fuqishëm në botë përdoren për të zhvilluar ilaçe dhe vaksina kundër virusit.

Studiuesit mbështeten në fuqinë informatike të përqendruar për të luftuar Covid-19. Ndër të tjera, Summit dhe Sierra janë përdorur për këtë dhe këta super-kompjuterë janë më të shpejtë në botë.

Së bashku, të dy super kompjuterët kanënjë fuqi maksimale llogaritëse prej 325 PetaFlops. Për krahasim, super kompjuteri më i shpejtë austriak, VSC-4, ka një ecuri maksimale prej 3.76 PetaFlops.

Summit e arrin këtë performancë me 9.226 procesorë të IBM, secila me 22 bërthama dhe 27,000 karta përshpejtimi Tesla V100. Studiuesit përdorën Summit për 2 ditë për të provuar 8,000 ilaçe. Nga këta, 77 ishin efektivë në parandalimin e proteinës SARS-CoV-2 të coronavirus S. Kjo mund të parandalojë një shpërthim të sëmundjes Covid-19.

Tani të dhënat po vlerësohen. Përveç kësaj, do të shtohen të dhëna të reja kërkimore mbi coronavirusin.

Super kompjuteri Sierra, i cili është edhe në Shtetet e Bashkuara, ka 8,640 procesorë Power9 dhe 17,280 karta. Ai përdoret zakonisht nga ushtria e SHBA-së për të hulumtuar armët bërthamore.

Tani studiuesit po e përdorin atë për të krijuar modelin më të saktë të mundshëm të coronavirusit. Hapi tjetër është testimi i antitrupave për efektet e tyre.