SHPËRNDAJE

Javën e kaluar, lajmi se Princi Harry dhe bashkëshortja e tij, Meghan Markle, do të largohen nga jeta mbretërore për të jetuar në Kanada bëri bujë të madhe gjithandej.

Ndërsa tani, gazeta më e madhe e Kanadasë thotë se Duka dhe Dukesha e Sussex-it nuk janë të mirëpritur të jetojnë në vendin e tyre sepse është antikushtetuese.

Në një editorial tejet kritikues, The Globe dhe Mail thonë se plani i çiftit mbretëror për të kaluar në tokën e shurupit dhe hokejit shkel ligjet që e mbajnë vendin dikur të udhëhequr nga Britanikët.

Princi Harry dhe Meghan Markle 

“Në përgjigje të njoftimit të papritur të një plani të paqartë dhe evolucionar për Dukën dhe Dukeshën e Sussex – Princi Harry dhe Meghan – të transferohen në Kanada duke mbetur pjesë e Familjes Mbretërore, përgjigjja e qeverisë së Trudeau duhet të jetë e thjeshtë dhe e përmbledhur: “JO”, shkruan editoriali.

“Ju jeni të mirëpritur të vizitoni, por për aq kohë sa jeni mbretër, Kanada nuk mund t’ju lejojë të vini të qëndroni … Kjo prish një tabu kushtetutuese të pashprehur”, shkruan në vazhdim gazeta.

Meghan Markle dhe Princi Harry 

Harry dhe Meghan, kishin planifikuar migracionin në Kanada, kjo e cila prish historinë e gjatë të vendit për t’u shkëputur nga sistemi politik britanik, sipas artikullit.

“Monarkia unike e Kanadasë, dhe vendi i saj delikat, por thelbësor në sistemin tonë kushtetues, do të thotë që një banor mbretëror – Princi është i gjashti në linjën e radhës – nuk është diçka që Kanada mund ta lejojë”,  thotë gazeta.

“Një mbret që të jetojë në këtë vend nuk përputhet me natyrën e gjatë të marrëdhënieve midis Kanadasë dhe Britanisë, dhe Kanadasë me Kurorën”.