SHPËRNDAJE
Des etudiants en 3eme annee de gestionnaire de commerce de detail suivent leur premier cours, lors de la rentree scolaire au Centre professionnel du Littoral neuchatelois (CPLN), ce lundi 17 aout 2020 a Neuchatel. Tout les professeurs et les eleves du Centre professionnel du Littoral neuchâtelois (CPLN) faute de pouvoir respecter une distance sociale de 1m50 au moins, doivent porter obligatoirement un masque de protection facial contre la propagation du coronavirus COVID-19. (KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi)

Kërkesa për maskë është përmbushur me rezistencë edhe në rajone të tjera.

Christian Amsler, drejtori i arsimit për kantonin e Schaffhausen tha që disa prindër janë të shqetësuar “që fëmija i tyre nuk mund të marrë frymë sa duhet ajri i pastër”, transmeton albinfo.ch.

Prindërit e tjerë argumentojnë se maskat janë problematike nga pikëpamja thjesht vizuale.

“Nëse të gjithë papritmas po ecin nëpër maska, ajo përçon një ndjenjë të errësirës dhe dënimit”, thanë ata.

Sipas Amsler, shkollat ​​iu përgjigjën secilit prind me një letër formulare, duke thënë se maskat sigurojnë që klasa nuk do të duhej të mbyllet nëse ndodhin raste pozitive.

“Gjëja më e keqe për operacionet shkollore do të ishte një pengesë tjetër me një kthim në mësimin në distancë për një periudhë të gjatë kohore,” vuri në dukje ai.

Maska është e detyrueshme në shkollat ​​e mesme dhe ato profesionale në Bern, Jura, Lucerne, Neuchâtel, Schaffhausen dhe Zürich.

Në pesë kantonet e tjera maska ​​duhet të vishen nëse një distancë prej 1.5 metrash midis studentëve dhe mësuesve nuk mund të mbahet.

Shkollat ​​e Gjenevës dhe Vaud do të fillojnë në 24 gusht, pasuar nga Fribourg në 27 dhe Ticino në 31.

Të katër kantonet do të kenë kërkesën për maskë.